Snížení znečištění podzemních a povrchových vod v EU 

Tisková zpráva 
 
 

Sdílet tuto stránku: 

  • Lepší ochrana lidského zdraví a přírodních ekosystémů před znečišťujícími látkami 
  • Aktualizované seznamy chemických znečišťujících látek, které je třeba monitorovat a kontrolovat 
  • Nová pravidla jsou součástí ambice EU dosáhnout do roku 2050 nulového znečištění 

Parlament v úterý přijal svůj postoj ke snížení znečištění podzemních a povrchových vod a ke zlepšení norem EU pro kvalitu vody.

Poslanci požadují, aby seznamy EU, které obsahují látky představující významné riziko pro lidské zdraví a životní prostředí, byly pravidelně aktualizovány, aby odpovídaly novým vědeckým poznatkům a novým chemickým látkám. Chtějí také, aby byla na seznamy přidána podskupina specifických PFAS (per- a polyfluoroalkylovými látky, známé také jako „věčné chemikálie“) a také PFAS celkem (parametr, který zahrnuje souhrn PFAS s maximální koncentrací), a to jak pro znečišťovatele podzemních, tak povrchových vod. Do těchto seznamů by mělo být rovněž přidáno několik dalších látek, včetně mikroplastů a mikroorganismů odolných vůči antimikrobiálním látkám, jakmile budou identifikovány vhodné metody monitorování.

Přijaté usnesení rovněž obsahuje přísnější normy pro některé pesticidy (včetně glyfosátu a atrazinu) a léčiva.

Výrobci prodávající výrobky, které obsahují znečišťující chemické látky, by měli pomoci financovat náklady na monitorování. To je v současné době financováno pouze členskými státy.

Usnesení bylo přijato 495 hlasy (12 bylo proti a 124 se zdrželo hlasování).

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Milan Brglez (S&D, SI) uvedl: „Revize právních předpisů EU týkajících se vody, včetně rámcové směrnice o vodě a jejích dvou dceřiných směrnic, je jedním z klíčových politických nástrojů pro plnění našich závazků v rámci akčního plánu pro nulové znečištění. Zvýšená ochrana vod EU je nesmírně důležitá, zejména v souvislosti se stále naléhavějšími dopady změny klimatu - v kombinaci s průmyslovým a zemědělským znečištěním - na naše sladkovodní zdroje.“

Další postup

Poslanci jsou připraveni zahájit jednání o konečné podobě právních předpisů, jakmile se Rada dohodne na svém postoji.

Souvislosti

V souladu s ambicí nulového znečištění v rámci Zelené dohody pro Evropu předložila Komise v říjnu 2022 návrh na revizi seznamů znečišťujících látek v povrchových a podzemních vodách, které je třeba monitorovat a kontrolovat v zájmu ochrany sladkovodních útvarů v EU. Nové právní předpisy aktualizují rámcovou směrnici o vodě, směrnici o podzemních vodách a směrnici o normách environmentální kvality (směrnice o povrchových vodách).

Přijetím tohoto usnesení Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se obnovy ekosystémů a omezení znečištění, jak je vyjádřeno v návrhu 2 závěrů Konference o budoucnosti Evropy.